Häng tavlorna snyggt

259-064_tavla_flicka_dop_present_ramar_little_angel

I många hem hängs en ny tavla där det finns en ledig plats, utan att det ägnas så mycket tanke åt placeringen, varken höjdmässigt eller hur den passar ihop med övriga tavlor. Vill du istället få ett mer harmoniskt och smakfullt arrangemang finns det flera sätt att välja på:

Tavlor efter nederkant

Häng tavlorna så att alla nederkanter ligger på exakt samma nivå. Lagom höjd är 80-140 cm från golvet, beroende på takhöjd, fönster och möbler.

Galleriupphängning – Gyllene snittet

Med gyllene snittet får du harmoni och balans i upphängningen. Mät upp väggens höjd och markera väggens mitt. Dvs är det 240 cm till tak markerar du 120 cm. Markera sen för varje tavla det gyllene snittet, dvs en tredjedel av måttet från dess nederkant: en tavla 90 cm hög = 30 cm, en tavla 75 cm = 25 cm, osv…Häng sedan upp varje tavla så att gyllene snittet ligger exakt på väggens mitt

Gruppering i fyrkant

När du sätter upp tavlor i grupp ska du försöka att få de yttre linjerna att vara räta och i linje med varandra så att de som helhet bildar en kvadrat eller rektangel. Bäst är om även mellanrummen blir någorlunda lika. Prova först vad som passar bäst genom att lägga ut tavlorna på golvet.

Oavsett vilken metod du väljer – Häng alltid tavlorna med samma mellanrum för att få en enhetlig helhetsbild