Spara pengar med LED-lampor

5769924-led-glodlampa

Tänk på miljön, plånboken och samvetet genom att byta ut dina glödlampor mot de mer praktiska och moderna LED-lamporna. LED-lampor behöver inte bara vara ett substitut för glödlamporna längre – det finns numera en hel värld av modeller och valmöjligheter när det kommer till LED-lampor! Oavsett om du vill byta ut hemmets miljöbovar, alltså glödlampor, mot de mer miljövänliga LED-lamporna eller om du vill hitta en ny, kitschig inredningsdetalj bör du fortsätta läsa denna artikel.

Tips på olika typer av LED-lampor

Vill du byta ut dina elektroniska värmeljus mot ett miljövänligare alternativ kan du kika in på hemsidor som palyset.se som erbjuder flera olika inredningsdetaljer med elektroniska LED-ljus.Hos På lyset hittar du blanda annat vackra LED-drivna gravljus. Med hjälp av dem kan du göra det fint hos de nära och kära som inte längre finns hos dig. De har även ett stort utbud av LED-lampor som lämpar sig för speciella högtider såsom Halloween, jul och bröllop. Är du ute efter ett par snygga vaxljus till tv-bordet som du enkelt kan styra med hjälp av fjärrkontroll och timer hittar du även det i På lysets breda sortiment. Till fönsterhyllan har de en mängd snygga, uppladdningsbara värmeljus som du kan lysa upp vintermörkret med – och givetvis kan du enkelt släcka dem med hjälp av en fjärrkontroll när det är läggdags.

Snyggt, enkelt och miljövänligt

Snygga och ljusgivande inredningsdetaljer behöver inte vara dyra och energikrävande, idag är det enkelt att få till ett miljövänligt och ljust hem genom att välja bort glödlamporna.En vanlig glödlampa drar tre watt i timmen, medan en LED-lampa drar 0.1 watt. Under julen kan då en ledljusstake brinna i 1000 timmar innan man kommer upp i kilowattimme, medan en ljusstake med glödlampor endast brinner i 50 timmar. Att välja LED-lampor är alltså inte bara miljövänligt, utan hjälper dig även att spara pengar.

Olika utföranden

Tidigare kunde man direkt se vilka lampor som var LED och inte, men det är inte längre lika självklart. LED finns i alla möjliga olika utföranden och med alla socklar som erbjuds på marknaden. En trend som tagit sig in bland ljuskällor är den dekorativa lampan som ser ut som glödtrådslampan och ger en retro känsla. Dekorations lampan gör sig bra på egen hand eller i en armatur och finns som stora klot och i variationer ner till små päronlampor.

lamp_base_sockel_

Konvertera Watt till lumen

Med de nya mätvärdena som finns på lampor, kan det vara riktigt svårt att veta vilken lampa man ska köpa för att få det likvärdigt som med Watt. De allra flesta vet vilken typ av belysning en 15 Watts lampa ger mot för en i 40 Watt, men vad det motsvarar i lumen känns riktigt luddigt. Rent generellt kan man säga att 40 Watt motsvarar ungefär 470 lumen och 60 Watt är ungefär 806 lumen. Sen måste man också veta vilken färgtemperatur man vill ha på ljuset, som mäts i kelvin. Ett stearinljus avger ca 1000 kelvin och den traditionella glödlampan har omkring 2700 kelvin.