Naturlig trend

Naturligt

Nya trender har börjat synas här och var inom inredning under säsongen 2014/2015. Ett tecken på detta är att inredningen nu tillåts att vara lite mer personlig. Det alltför avskalade och vitmålade idealet är i dalande.

Det är framför allt fyra olika stilar som enligt Stockholm Furniture Fair har kunnat identifieras. Det handlar om att skapa levande miljöer som andas. Tillsammans skapar de en fusion av naturinslag och material som metaller, trä och sten, och en hel del jordnära färger.

Trä

Med den organiska trenden tar man sikte på att i designen skapa en naturkänsla både i valet av material och hur man arrangerar elementen tillsammans. Måla inte över träet utan behandla det varsamt med olja och låt den vackra ådringen synas, och ta till vara på naturens egna former istället för att skapa skarpa vinklar och hörn.

Sten

Ett exempel på återvändandet till naturmaterial är alla de inslag av marmor och kakel som förekommer i dagens trendigaste inredningsmagasin. För den som gärna vill vara lite djärv i sin framtoning finns det anledning att titta in på Stonefactory för idéer och inspiration. Här hittar du både marmor, mosaik och klassiskt kakel från svenska Höganäs. Ett sätt at ta sig an den organiska trenden kan vara att kakla om hela eller delar av köket. På köpet får du ett praktiskt och lättstädat kök som är enkelt att hålla snyggt.

Växter

Man har verkligen börjat inse hur viktig växter är för en bra och skön inomhusmiljö. De klär inte bara bord och fönsterbrädor, de är essentiella för att reglera luftfuktighet i hemmet och en del kan till och med ta bort farliga kemikalier som brukar finnas i hemmen. Fredskallor och gullrankor tar exempelvis bort formaldehyd och bensen medan paradisträd och svärmorstunga ger extra syre under natten och suger upp trikloretylen ur luften.

Man kan aldrig ha för många blommor, så länge man är medveten om hur man tar hand om dem och håller vissa bort från husdjur och små barn eftersom de kan vara giftiga.

Jordnära färger

Paletten går i mättade färger som hämtade från naturen själv. Här hittar du både marina färgskalor och dova bruna toner. Grönt fungerar givetvis också och kan tillföras i form av plantor och växter såväl inomhus som utomhus.