Glöm inte belysningen utomhus

Vi vet ju alla vilken stor roll belysningen spelar i våra rum. Men även utsidan av huset kan dra nytta av belysning och det finns mycket man kan göra med vackra lampor av olika slag.

Solcellslampor

Solcellsbelysning utomhus har länge varit populärt i våra trädgårdar. Tack vare att man inte behöver elkablar och inte heller behöver gå och byta batterier är de väldigt praktiska att arbeta med. De är också väldigt lätt att flytta runt och experimentera med placeringen av just denna anledning.

Lyktstolpar

En betydligt större installation är att sätta upp en lyktstolpe. Dessa fästs vanligtvis med en markskruv och de kan ofta anpassas efter hur fast underlaget är. Den stora fördelen med detta är att man får en stabil installation utan att behöva gräva. Lyktstolpar kan med fördel placeras nära uteplatser eller vid rabatter för att lysa upp vackra delar av trädgården.

Pollare

För den som inte är bekant med namnet är pollare i stort sett en mindre lyktstolpe. Många pollare är omkring en meter hög, men det finns även betydligt kortare varianter. Även dessa passar perfekt vid rabatter, men är också riktigt snygga att placera längst trädgårdsgångar.

Spotlights

Spotlights är något många använder inomhus idag. De råkar också vara perfekta för att lysa upp större objekt i trädgården. Ett vackert träd är exempelvis perfekt att rikta en eller ett par spotlights mot. Tänk bara på att de ska vara enkla att nå om de även ska lysa på vintern. Att skotta sig tvärs över trädgården bara för att borsta bort snön från dem blir snabbt mer jobb än man är villig att göra.

Väggbelysning

Och naturligtvis får vi inte glömma belysningen på husväggen. Välj gärna lampor som sprider ljus rakt upp eller rakt ned (eller båda för den delen) och inte ut mot trädgården eller vägen. Ett par lampor och en eller annan väggdekoration är förresten ett perfekt tillskott för ett vägg utan fönster.