Inreda sovrummet

Din fristad i hemmet, platsen där det råder lugn. Där du kan sova skönt, viska kärleksförklaringar till partner eller göra extra plats för barnen på lördagsmorgonen. Hur ska du inreda ett sovrum för att bli den perfekta avslappningsplatsen?

Sängen

Fokusen på ett sovrum borde alltid vara sängen. Den ska gärna stå i centrum och vara tillräckligt stor för dig att vrida och vända dig under en lång natt. En säng ska vara utformad efter dina förutsättningar och kropp. Grundtanken är att ju tyngre person, desto hårdare madrass. Sedan borde madrassen vara indelad i zoner beroende på din sovställning. När du har köpt en säng som passar ypperligt ska den passa i rummet också. Med hjälp av en sängkappa kan du dölja sängbenen eller få färgen du vill ha på sängen. Kappan skyddar också sängramen från smuts och missfärgningar och är lättare att tvätta än en hel säng.

Färgerna

Ett sovrum kan vara mörkt och dovt eller ljust och fräscht, beroende på din smak och inredningsstil. Har du ett mörkt rum ska du använda bra lampor för att lysa upp på dagarna. Har du ett ljusrum kan du behöva mörkläggningsgardiner för att få ned ljuset under kvällen och natten. Grönt och blått har länge varit kända som lugnande och harmoniska färger. Även vita och beige nyanser passar bra. Vill du ha mönstrad tapet ska du undvika kraftiga färger och alltför geometriska mönster, det stör mer än lugnar.

Dofter

Doft är faktiskt vårt starkare sinne men vi tänker sällan på det. Vi reagerar nästan undermedvetet på dofter och i just sovrum passar lavendel, bergamott och kamomill väldigt bra. Inkludera detta med vädrade lakan och snittblommor som kommer du att sova som ett barn. Vädra sovrummet några gånger i veckan för att undvik instängd doft, du behöver bara öppna fönstret fullt i ca 15 minuter så har det mesta av rummets luft byts ut.