Slipp fula element med bergvärme

bergvärme

Nu när vintern snart är här är det dags att börja fundera på hur man skall hålla upp värmen i sitt hem under de kalla vinterdagarna. Och vad är inte bättre för det, än en miljövänlig och ekonomisk lösning som bergvärme.

Bergvärme har många fördelar, inte bara att uppvärmningskostnaderna sänks och att man drar sitt strå i stacken för en bättre miljö. Det kan också få ditt hem att se riktigt snyggt ut.

Många uppskattar ett stilrent hem. Så är du som många andra – trött på fula element och radiatorer. Då är kanske bergvärme något att överväga. För med det vattenburna systemet kan även golvvärme och konvektorer användas för uppvärmning.

Så hur funkar bergvärme?

Är du intresserad av att veta mer om bergvärme, eller hur du installerar det i ditt hem, så kan du läsa mer på till exempel rototec.se. Att installera systemet för bergvärme är en lite dyrare investering, men när det väl är på plats har man många årtionden av billig och skötselfri värme. Samtidigt kan frikyla utvinnas, och du får då kylning av hemmet under de varma sommardagarna.

Det hela börjar med att värme och kyla pumpas in till huset med hjälp av en bergvärmepump. Värmen och kylan tas från borrade energibrunnar som sträcker sig ner till berggrunden. Från pumpen distribueras sedan värmen med hjälp av ett vattenburet värmesystem till de olika rummen i hemmet.

Du kan sedan välja om luften ska värmas med hjälp av element, radiatorer, golvvärme eller konvektorer. Men när du kombinera golvvärme och konvektorer får du ett riktigt stilrent hem. Ett hem utan radiatorer och element längs med varje vägg.

Golvvärme räcker oftast till att värma stora delar av hemmet. Konvektorerna hjälper sedan till att skapa luftrörelser som värmer upp luften vid fönster, och hindrar kallras. Det är också med hjälp av konvektorerna som man kan kyla ner sitt hem under sommaren.