Stambyte för dig i hyresrätt

För dig som bor i hyreslägenhet är det inte helt otroligt att du någon gång kommer att behöva genomgå ett stambyte. Men vad är egentligen stambyte och varför är det nödvändigt? Det går vi igenom här nedanför!

Såhär går ett stambyte till

Ett stambyte innebär att rörstammen i fastigheten byts ut. Ibland beslutar hyresvärden också att renovera hela badrummet i samband med ett stambyte. Det kan innebära allt från nytt kakel på väggarna till en ny fin dusch.

När det är dags att genomföra ett stambyte i huset är det många boende som brukar uppleva det som en ganska jobbig process. Du kan nämligen behöva bo någon annanstans medan arbetet med bytet pågår. Det är helt enkelt för att vattenledningarna inte går att använda under tiden som man byter rörstammen. Du kan alltså varken använda toaletten, duschen eller spola vatten i köket.

Därför behöver man göra stambyte

Det är nödvändigt att göra stambyte i lägenhetshus med en tidsintervall på omkring 40 till 50 år. Med tiden kan rören i huset nämligen börja rosta och bli igenslammade. Något som kan leda till att det blir stopp i avlopp och rör och i värsta fall även resultera i vattenskador. Du kan hitta mer bra information online om stambyte för dig i hyresrätt.