Tips när du ska vara värd för festen

Det är alltid roligt att samla sina vänner för festligheter. Att hålla festen hemma gör den lite mer intim och det kan vara trevligt att vara värd eller värdinna. Det gäller att ha planerat väl och tänkt på de små detaljerna, då kommer alla deltagare att ha kul och vilja komma nästa gång du dukar upp till fest! För att lyckas med den perfekta festen får du börja i god tid innan. Upplägget på festen styrs i mångt och mycket av hur många som tackat ja till inbjudan och om det vankas middag eller bara drinkar och tilltugg. I våra tips utgår vi från att festen inkludera middag och drinkar, samt att över 10 personer har tackat ja. Om du håller en mindre fest är det lättare att planera och vi antar att du vill slå på stort!

Drinkhörnan

Om ni inte har en egen liten bar kan ni göra plats i ett hörn av köket för att fixa drinkar. Här ställer ni upp extra glas som vännerna kan ta av. För att inte vattna ur drinkarna kan ni använda er av återanvändningsbara iskuber. De är små plastkuber med vatten i som ni kan återfrysa om och om igen. Drinken blir inte urvattnad och ni behöver aldrig köpa ispåsar igen! Se också till att ni har passande glas för olika drinkar och likörer. Om inte kan ni ta en tur till närmsta loppis och fynda billiga glas i alla storlekar och former.

Möblera om

Ett hem är oftast möbler efter familjen och möjligen några besökare. Det innebär att matbordet rymmer vanligtvis 4-6 personer, vardagsrummet har en soffa för 4 och möjligen en pall eller fåtölj för en till. Utomhus finns det möbler för 6 personer att sitta tillsammans och så vidare… Ett hem är sällan inrett och möblerat för att kunna ta emot 10 personer extra. Därför kommer ni behöva möblera om. Flytta runt möblerna runt matbordet så att ni får plats med fler stolar. Ni kan sätta två bord bredvid eller utefter varandra för att få fler sittplatser. Grannen eller snälla vänner kan säkert låna ut några stolar om ni saknar.

Duka dagen innan

En fin dukning tar tid att lyckas med. Du kan få gott om inspiration från Pinterest till exempel. Det behöver inte bli dyrt att dekorera och duka för många. Du kan använda blommor och växter från trädgården eller dina blomkrukor för att skapa levande grönska. Har du vanliga pappersservetter kan du lära dig en snygg vikning. Har du tygservetter kan du kombinera dem med blommor och snöre för en mer rustik känsla.