Varm och skönt hemma

Pellets

Vad har du för uppvärmningsmetod hemma? Idag så finns det många bra alternativ mot för bara några år sedan. Vi kommer att tipsa dig om några metoder för att få det varmt och skönt hemma.

Pelletsbrännare

Det hela går ut på du använder dig av en förbränningspanna för att elda din pellets i, pellets kan man idag beställa via Internet på ett smidigt sätt. Har du en gammal oljepanna i din fastighet så går det att konvertera denna till pelletsförbränning, förutsatt att oljepannan är i så pass gott skick att det går. Fördelen med att elda med pellets är att den är koldioxidneutral, så ur miljösynpunkt är det bra. Installation av förbrännare i befintlig panna kan ligga mellan 25 000 till 30 000 kronor, en helt ny pelletspanna kan kosta mellan 70 000 och 150 000 kronor.

Bergvärme

Det kan kännas som en stor investering att borra för bergvärme då investeringskostnaderna kan bli mellan 130 000 till 140 000 kronor, priserna kan variera beroende på var du bor i landet. Samtidigt så när det väl är gjort så har du ett lättanvänt system och du kan vända på systemet sommartid och nyttja det som kyla då det är en konstant temperatur i borrhålets djup.

Fjärrvärme

Med fjärrvärme så finns det en central fjärrvärmestation som delar ut värme i ett fjärrvärmenät, både bostäder och andra lokaler. Det är en relativt billig och stabilt system, nackdelen är att du måste finnas i ett område där fjärrvärme går att koppla in i din bostad. För att investera i fjärrvärme så kostar det 60 000 kronor.