Inreda kontorslokal

656322-office

Du sitter vid skrivbordet och jobbar på. Ryggen blir lite stel, ljuset från lysrören är skarpt och osmickrande och dina enda raster sker i fikarummet när du hämtar kaffe eller träffar en arbetskamrat i korridoren. Behöver det vara så?

Forskning visar att mycket kreativitet kommer när man lämnar skrivbordet och kopplar bort arbetstankarna. Därför är fikapauserna och umgänge med resten av kontoret viktig. Man vill gärna glömma att man är på jobbet och inredningen kan lura en. För att få veta vad folk vill ha runt sig när de jobbar behöver man bara se till hemmakontoret. Visst, det ska vara praktiskt och allting ska ha sin plats, men det ska också vara personligt. Det börjar genast kännas industrialiserat och sterilt när alla sitter på samma möbler, vid likadan skrivbord med samma tomma ytor runt sig.

Klotter kan störa hjärnan och försämra koncentration, men att få ha sina egna saker runt sig och att göra platsen till ”sin egen” gör mycket för arbetstrivseln. Låt varje medarbetare inreda sin plats. Att få välja sin egen pennhållare och ha ett ledigt hörn för favoritkoppen eller bild på familjen kan definitivt öka produktiviteten. Skapa några mysiga hörnor där folk kan jobba med laptopen när de blivit trött på skrivbordet. Google har fått beröm om och om igen för sina roliga arbetsmiljöer. Hos dem finns det pingpongbord, spelmaskiner och hängmattor. Men man behöver inte gå lika långt som dem. Köp in stolar i olika former och färger. Ha lämplig belysning i taket, något med varmt ljus hellre än det kalla lysrörsskenet.

Sedan finns det praktiska saker som samtidigt gör arbetsmiljön bättre. Trådlöst internet är en av dem. Medarbetarna slipper koppla in och dra runt sladdar för att ha internet på sin dator: en laptop kallas ju ”bärbar” av en anledning. Ordna med ett tankerum: ett rum i lokalen dit folk kan gå och brainstorma. Gör rummet inspirerande och effektiv. Det finns exempelvis inget krav att rummet måste möbleras. Häng magnetiserade ord eller whiteboards på väggarna och låt personalen gå omkring och kasta runt idéer. Då blir det inga långdragna fikapauser i ett rum som är reserverat för arbete.